Yleisimmät ongelmat asuntoa ostaessa

Millaisia asioita asunnon ostajan tulee ottaa huomioon ja millaisiin ongelmiin varautua matkan varrella? 

Uusi asunto

Jossain vaiheessa elämää tulee eteen tilanne, jossa uuden asunnon löytyminen tulee ajankohtaiseksi. Olet ehkä miettinyt asunnon hankkimista jo pidemmän aikaa ja olet tullut siihen lopputulokseen, että nyt on aika käynnistää etsinnät ja löytää itsellesi se unelmien koti. Uuden kodin hankintaa ei yleensä tehdä kovinkaan montaa kertaa elämän aikana ja siihen onkin syytä paneutua kunnolla ja ottaa selvää asioista etukäteen välttääksesi ongelmat asuntoa ostaessasi. Asuntokaupoissa puhutaan yleensä suurista rahasummista, jonka vuoksi on erityisen tärkeää olla huolellinen uutta asuntoa ostaessa. Miten sitten aloittaisit etsinnän? Helpoimmalla pääset käsiksi haluamasi kaupungin asuntotarjontaan tutkimalla netistä asuntoja myyviä sivuja. Kannattaa katsoa ilmoitukset myös suoraan eri asunnonvälittäjien sivuilta, koska kaikki eivät laita jokaista asuntoa välittäjien listoille. Keskustelemalla asuntojen välittäjien kanssa saat hyvin mielikuvaa vallitsevasta markkinatilanteesta kaupungin eri osissa ja saat hyvin näkemystä myös asuntojen todellisesta hintatasosta. Toiset asunnot ovat jo valmiiksi hinnoiteltu realistisiksi, kun toisissa voi olla huomattavankin paljon tinkimisen varaa.

Ongelmat

Kerrostalo

Asunnon ostamisessa ongelmien välttäminen on loppujen lopuksi helppoa, kun tiedostat muutamia tärkeitä asioita. Aluksi on tärkeää selvittää tarkasti oma budjetti ja Asuntolainan kilpailuttaminen on yksi rahallisesti tärkeimpiä asioita asunnon ostossa. Mikäli otat lainan ensimmäiseltä pankilta, joka lainaa sinulle tarjoaa, saatat vuosien varrella menettää huomattavia summia rahaa ja lainan sopimusehdot saattavat olla niin raskaat, että lainaa ei kannata enää myöhemminkään vaihtaa edullisemman tarjouksen perässä toiseen pankkiin. Toinen tyypillinen ongelma on se, että ostat asunnon liian suurella hinnalla. Asunnon ostajille saattaa käydä niin, että asuntoon ihastutaan täysillä ja ollaan valmiita maksamaan asunnosta kuinka paljon tahansa. Tähän hyvä apukeino on tutustua myös asunnon ostoalueella toteutuneisiin asuntojen hintoihin. Ne antavat hyvin suuntaa haluamasi asunnon realistisesta ostohinnasta. Todella tärkeä asia asuntoa ostettaessa on asunnon kunto. Siinäkin toki riskin suuruus riippuu taloyhtiön koosta eli, jos yhdessä asunnossa todetaan vesivahinko, niin et joudu maksamaan kaikkea itse vaan lasku tulee taloyhtiön maksettavaksi. Omaa taloa ostaessasi tilanne onkin eri, koska silloin olet itse täysin vastuussa kaikista kuluista. Myyjällä on tietenkin laissa määrätty vastuu myydessään asuntoa, mutta mitä tarkemmin asunnon tutkii etukäteen, sitä epätodennäköisempää on se, että ongelmia tulisi myöhemmin eikä minkäänlaisiin riitatilanteisiin jouduta. Asuntoa ostaessa saattaa olla perusteltua myös se, että asunnossa tehdään kuntotarkastus ja kosteusmittaus ammattilaisten toimesta. Nykyään on myös homekoiria, jotka tutkivat asunnon piilevän homeen varalta ennen kaupan tekoa. Yksi isoista ongelmista asuntoa ostaessa on se, että et huomioi taloyhtiöön tulevia suurempia remontteja eli esimerkiksi ikkunoita, kattoremonttia, julkisivuremonttia tai hissin rakentamista taloon. Näistä saattaa muodostua suuri lasku jokaiselle taloyhtiön asunnon omistajalle ja se on tärkeää ottaa huomioon. Mikäli unohdat selvittää tulevat remontit ja lainasi on jo asunnon ostosta johtuen aika lailla maksimissa, on tärkeää tiedostaa, että et välttämättä saa lisää lainaa ja remontti on kuitenkin maksettava. 

Muutto

Entä sitten, kun uusi asunto on löytynyt ja edessä on muutto? Sitten onkin hyvä aika käydä kaikki kodin ja varaston tavarat läpi ja lajitella erikseen tavarat, jotka haluat muuttaa mukanasi uuteen kotiin. Lajittele myös eri kasoihin tavarat, jotka myyt, viet kirpputorille ja lahjoitat hyväntekeväisyyteen niitä tarvitseville. Mitä huolellisemmin tämän muuttamiseen liittyvän vaiheen teet, sitä helpompaa muuttaminen on ja pääset mahdollisimman mukavasti laittamaan uutta kotia. Itse muuttamisen saat hoidettua edullisesti, helposti ja hyvään hintaan käyttämällä netistä löytyvää muuton kilpailutuspalvelua. Muuton kilpailutuspalvelu on koonnut yhdelle sivustolle muuttoa suorittavat yritykset ja pääset sitä kautta helposti kilpailuttamaan muuttofirmat. Ison muuttoprojektin jälkeen täytyy muistaa myös vanhan kodin siivoaminen ennen uusien asukkaiden muuttamista sinne. Muuttosiivouksen voi tehdä joko itse tai hankkia ammattifirman tekemään siivouksen puolestasi. Monella voi olla käsitys, että muuttosiivous maksaa paljon, mutta näin ei välttämättä ole. Hintaa kannattaakin lähteä selvittämään erilaisten muuton kilpailutuspalveluiden kautta. Niistä löydät parhaat ja kilpailukykyisimmät hinnat ja pääset itse helpoimmalla, kun joku muu käy huolehtimassa muuttosiivouksen puolestasi. Näin saat itse alkaa heti keskittymään uuden kodin laittamiseen ja pääset miettimään sisustusta, uusia huonekaluja ja verhoja ja pääset rauhassa asettumaan uuteen kotiisi.

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter