Vinkit helpottamaan muuttoasi

Kippikärry

Kiinteistövälittäjän avulla ensiasunnon ostaja pääsee helpolla kaikista asunnon ostoon liittyvistä muodollisuuksista. Kiinteistövälittäjä neuvoo ja opastaa, ja huolehtii kaikki tärkeät paperit (isännöitsijäntodistuksesta kauppakirjaluonnokseen) oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Pankki auttaa laina-asioiden järjestämisessä kertoen esimerkiksi sen, mitä eroa on erilaisilla lyhennyksillä, tai mitä hyötyä on korkokatosta tai lainan takaisinmaksuturvasta. 

Kun nimet on kirjoitettu kauppakirjaan ja rahat ovat vaihtaneet omistajaa, on jäljellä enää muutto. Muutto uuteen kotiin on iloinen asia, mutta se aiheuttaa paljon stressiä ja ylimääräistä työtä. Miten muuton saisi sujumaan mahdollisimman helposti, jopa helpommin kuin asunnon oston?

Muuttoa ei ole pakko tehdä itse

Muuttoa ei ole pakko tehdä itse, se kannattaa muistaa, jos edessä oleva muutto ahdistaa jo valmiiksi. Voit tilata paikalle muuttofirman, joka kantaa laatikot ja huonekalut kuorma-autoon, ajaa uuden asunnon pihaan, ja kantaa ne siellä sisälle. Jos pystyt kantamaan itse edes muutaman laatikon, säästyy aikaa ja rahaa. Jos rahaa ei erityisemmin tarvitse säästellä (huomaa, että asuntolainaa voi hakea tarpeeksi paljon kattamaan myös muuttokustannukset), voit tilata muuton täyden palvelun pakettina. Tällöin muuttofirman työntekijät hoitavat puolestasi myös tavaroiden pakkaamisen ja purkamisen. Muuttofirma tekee myös vanhan asunnon loppusiivouksen, ja uudessa asunnossa he kiinnittävät taulut seinään ja valaisimet kattoon. 

DIY-muuttoa helpottavia tekijöitä

Jos kuitenkin päätät tehdä muuton itse, voit helpottaa sitä monin tavoin. Vuokraa pakettiautoa Tampereella tarpeeksi pitkäksi aikaa, jotta ei tule turha kiire. Aamu- ja iltapäiväruuhkat hidastavat matkantekoa, se kannattaa ottaa huomioon. Myös auton tankkaamiselle ja palauttamiselle kannattaa varata aikaa. Maksa mieluummin parista ylimääräisestä tunnista, äläkä kaahaa ja saa ylinopeussakkoja. Kaahaaminen on sitä paitsi vaarallista. 

Vuokraa pakettiauto, minkä mukana saat nokkakärryt käyttöösi. Hanki hyvissä ajoin myös suojakelmua huonekalujen vaurioitumisen ehkäisemiseen, sekä tarpeeksi monta muuttolaatikkoa. Banaanilaatikot kannattaa unohtaa, sillä keskenään samankokoiset ja todella kestävät muuttolaatikot mahtuvat paremmin autoon. Muuttolaatikoita voi vuokrata erilaisilta muuttopalveluilta varsin kohtuulliseen hintaan. 

Teippaa muuttolaatikoihin lappu, missä lukee, minkä huoneen tavaroita ne sisältävät. Näin laatikot voi heti kantaa oikeaan paikkaan. Jätä siivoustarvikkeiden pakkaaminen aivan viimeiseksi, jotta voit hoitaa loppusiivouksen helposti. Loppusiivouksen voi myös teettää, mikä helpottaa muuttokiireitä. Pakkaa ensimmäisen illan ja aamun tarvikkeet selvästi erottuvaan laatikkoon tai kassiin, jotta hammasharjaa, kahvinkeitintä, muuttoapulaisille tarjottavia virvokkeita tai puhtaita vaatteita ei tarvitsisi haeskella kauaa.

Tiesithän, että joidenkin työehtosopimusten mukaan voit saada yhden palkallisen vapaan muuttoa varten? Muuttopäiväksi kannattaa silloin valita perjantai, jotta lauantain ja sunnuntain aikana saisi uutta asuntoa jo edes hieman järjestykseen. 

Aloita muuton valmistelu hyvissä ajoin

Suunnittele ensin

Pääset tee se itse -muutostakin helpommalla, kun aloitat muuton järjestelyn hyvissä ajoin. Urakkaan voi ryhtyä jo silloin, kun uutta asuntoa ei ole vielä löytynyt – esimerkiksi vuotta ennen suunniteltua muuttoajankohtaa. Ensiasunnosta haaveilevan kannattaa avata ASP-tili viimeistään kahta vuotta etukäteen. ASP-laina on monessa suhteessa parempi kuin tavallinen asuntolaina, mutta tilille on säästettävä ainakin kaksi vuotta, jotta saa kaikki lainan hyvät puolet käyttöönsä.

Vuotta tai paria etukäteen ei tietenkään voi tehdä muuttoilmoitusta tai siirtää sähkösopimusta (nämä kannattaa tehdä pari viikkoa ennen muuttoa), mutta tavaroiden karsimisen voi aloittaa. Käy läpi kellari, ullakko ja kaikki kaapit. Saatat huomata voivasi muuttaa paljon ajateltua pienempään asuntoon, ja säästää siten rahaa. Tarvitsetko oikeasti kouluaikaisia vihkoja, ikivanhoja piirustuksia, tietosanakirjasarjaa tai juhla-astiastoa? Muistoesineistä voi ottaa valokuvat, mitkä tallentaa pilvitiedostoon. Kirjoja saa lisää kirjastosta, astiastoja voi tarpeen tullen vuokrata, eikä vuodevaatteitakaan tarvitse kun yhden setin, jos omaa kuivausrummun.

Länsimaisilla ihmisillä on tapana ylivarustella arkea. Vaikka kauppaan on kaksi kilometriä, kotona on oltava lattiasta kattoon ulottuva jääkaappi ja monisatalitrainen arkkupakastin. Vaatteita on keskivertosuomalaisella hieman alle 300 kappaletta, vaikka niistä on aktiivisessa käytössä vain pieni osa. Autoja saattaa olla kaksin kappalein, vaikka vain yhdellä pärjäisi – ja talon ohi kulkisi säännöllisesti linja-auto. Kun aloittaa hyvissä ajoin tavaroiden karsimisen, sujuu muutto huomattavasti helpommin. 

Älä jätä paperitöitäkään viime tinkaan, vaan hoida irtisanomiset ja osoitteenmuutosilmoitukset ainakin pari viikkoa etukäteen. Jos edellinen asunto oli vuokra-asunto, tarkasta vuokrasopimuksesta, missä vaiheessa se pitää viimeistään irtisanoa. 

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter