Millainen koppi rakennusyrityksen kannattaa hankkia työmaalleen taukotilaksi?

Rakennusmiehet

Työnantajan on järjestettävä työntekijöidensä käyttöön laadullisesti ja henkilöstömäärään nähden riittävät henkilöstötilat. Tämä koskee myös rakennusyrityksiä, vaikka aina silloin tällöin rakennusmiesten valitukset tauko- ja sosiaalitilojen puuttumisesta nousevat iltapäivälehtien otsikoihin asti. Urakoitsijat ovatkin ruvenneet vaatimaan hyviä taukotiloja myös pientalojen rakennustyömailla – työn tilaajan tarjoama asuntovaunu tai peltikoppi ei välttämättä riitä. Millainen koppi työmaalle sitten kannattaa hankkia?

Henkilöstötiloissa on tarkoitus palautua ja puhdistua

Henkilöstötiloja ovat kaikki työntekijöiden käyttöön tarjotut ruokailu-, puku-, pesu-, wc-, lepo- ja odotustilat. Myös rakennuksille työskenteleville kirvesmiehille, aputyöntekijöille, työnjohtajille, kaivinkoneen kuljettajille, siivoojille ja muille henkilöille on tarjottava asianmukaiset tilat, joissa he voivat palautua, puhdistua ja ruokailla. Käymälöitä ja kelvollista juomavettä on oltava riittävästi. Ruokailutilasta tulee löytyä vähintäänkin jääkaappi ja mikroaaltouuni, ja lisäksi on tarjottava tilaa vaatteiden vaihtoon ja henkilökohtaisten tavaroiden säilyttämiseen. Jotta tavarat olisivat turvassa, on tilan oltava lukittava.

Taukotiloilla parannetaan työhyvinvointia

Rakennusmiehet työmaalla

Työpaikalla vietetään kolmasosa päivästä. Jotta töihin jaksaa mennä päivä toisensa perästä, on tärkeää, että työpaikalla viihtyy. Työkaverien kanssa on mukava rupatella tauolla, jos on paikka, missä taukoa pitää. Tupakkapaikka on perinteisesti ollut se paikka, missä kuulee parhaat jutut. Tupakointi on kuitenkin vähentynyt ja yhä useampi työpaikka on nykyään savuton. Viihtyisä ja toimiva taukotila on paljon mukavampi ja terveellisempi paikka tauon viettämiseen kuin röökinurkka.

Rakennuksilla työskennellään omien työtehtävien parissa. Kuulosuojaimet estävät rupattelun, eikä rupattelulle muutenkaan olisi aikaa telineillä kiipeillessä ja niitä pystyttäessä. Taukotila on arvokas kohtaamispaikka kaikille rakennuksella työskenteleville työntekijöille. Taukotilassa on mahdollisuus irrottautua hetkeksi hektisestä työnteosta ja kohdata työkaveri. Taukotila luo omalta osaltaan työviihtyvyyttä ja -hyvinvointia sekä rakentaa jatkuvan vuorovaikutuksen syntymistä. Tauko on palauttavampi, kun oma työpiste tai -alue jätetään sen ajaksi.

Rakennusyrityksien taukotiloihin simppeli sisustus

Siistiä sisätyötä tekevien työntekijöiden taukohuoneessa voi olla kangasverhoiltuja tuoleja ja sohvia, mattoja, huonekasveja ja muuta mukavaa. Rapatessa kuitenkin roiskuu, joten rakennustyöntekijöiden vaatteet voivat olla maalissa, öljyssä ja kurassa. Matot ja kangasverhoilut likaantuisivat nopeasti, joten on parempi suosia likaa hylkiviä materiaaleja, kuten muovimattolattioita, vahakangaspöytäliinoja ja puisia tuolia. Nahkasohva on helppo pyyhkäistä puhtaaksi.

Viihtyisyyttä voidaan luoda vaikka muovikukilla. Valoisa, tilava ja toiminnallinen taukohuone on monen rakennustyöntekijän mielestä tärkeämpi asia kuin se, miten hienosti se on sisustettu. Yhdessä sovituilla pelisäännöillä taukohuone pysyy siistinä. Jos jokainen tiskaa oman astiansa, tai työntekijöille tarjotaan kertakäyttöastioita, ei taukotilaan kerry likaisia astioita. 

Valkotaulu voi olla hyvä lisä taukotilan seinälle. Siinä voidaan jakaa poissaolotiedotteita tai muuta informaatiota. Mikään ei estä jättämästä siinä työkavereille hauskoja terveisiä.

Vanha merikontti jatkaa elämää työmaakoppina

Merikontit

Merikontit seilaavat maailman merillä yllättävän vähän aikaa. Kontti on merikäytössä korkeintaan parikymmentä vuotta. Kun kontti on aikansa palvellut, se myydään eteenpäin varastokontiksi, tai pienellä kunnostuksella vaikka taukotilaksi. Merikonteista rakennetaan nykyään myös kesämökkejä ja jopa kerrostaloja!

Vanha merikontti on mitä parhain taukotila kaikenkokoisille rakennustyömaille. Kontteja voi asentaa vierekkäin tai päällekkäin, joten niistä saa rakennettua sopivan kokoiset sosiaalitilat isommallekin työmaalle. Kontti täyttää kaikki ehdot, mitä taukotilalle voidaan asettaa: se on helppo siirtää paikasta toiseen, se voidaan sähköistää ja eristää, ja sen sisätiloja voidaan muokata lähes loputtomasti. Kontin saa tietenkin lukkoon, mikä on erittäin tärkeä ominaisuus.

Kontteja on erikokoisia. Esimerkiksi 7 metriä pitkä ja 3,2 metriä leveä merikontti tarjoaa noin 21-neliöisen sisätilan, mikä voidaan eristää, lämmittää ja valaista ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi. Kontin voi ostaa tai vuokrata täysin käyttövalmiina. Ikkunat, ilmanvaihtoventtiilit ja poistoilmapuhaltimet varmistavat käyttömukavuuden. Vessat on helpontaa toteuttaa kuivakäymälöiden avulla. Kuivakäymälä ei haise, jos tarpeiden päälle muistetaan aina heittää huussi- ja kompostointiturvetta. Turve on edullista ostaa, joten käyttökustannukset pysyvät hyvin kurissa. Käymäläistuimesta ulos johtava ilmanvaihtoputki varmistaa vessan hajuttomuuden. Toki kontissa voidaan käyttää myös kemiallisia wc-istuimia, mutta niihin on ostettava suhteellisen hintavia kemikaaleja, minkä lisäksi niiden säiliöt on tyhjennettävä usein tarkoitusta varten varattuihin paikkoihin.

 Eristettyyn ja sähköistettyyn konttiin mahtuu mainiosti jääkaappi, ruokapöytä ja tuoleja, sohva, rivistö lukittavia kaappeja ja radio, mikä soittaa taustamusiikkia ja antaa uutislähetyksillään puheenaiheita kahvipöytäkeskusteluihin. 

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter