Kannattaako mökin rakentaminen?

Mökki

Monet haaveilevat kesämökistä järven tai meren rannalla. Sellaisesta paikasta, jossa olisi mukava viettää aurinkoisia ja sateisiakin kesäpäiviä hiljaisuudesta ja luonnon läheisyydestä nautiskellen. Omalle mökille olisi myös mukava kutsua kesäisin sukulaisia ja ystäviä yhteisiin illanviettoihin, esimerkiksi saunomaan ja uimaan, ja siellä voisi toisaalta viettää vaikka joulun tai uudenvuodenkin kivalla porukalla. Oman mökin hankkiminen on aina iso päätös, erityisesti taloudellisesti, ja samalla se on myös suhteellisen laaja projekti, hoitipa sen miten tahansa. Pelkästään itselle sopivan mökin etsiminen ja ostaminen on aikaa vievä prosessi, puhumattakaan mökkipaketin ostamisesta tai kokonaan uuden mökin rakentamisesta. Täysin uuden mökin rakentaminen tai rakennuttaminen houkuttelee monia, sillä silloin mökistä saa suunnitella juuri omien toiveiden mukaisen. Se on kuitenkin huomattavasti työläämpää ja vie paljon enemmän aikaa kuin jo olemassa olevan kesämökin ostaminen. Moni omasta kesämökistä haaveileva saattaakin miettiä, onko oman mökin rakentaminen loppujen lopuksi kannattavaa, vai olisiko mökin ostaminen parempi vaihtoehto.

Mikäli haluaa rakentaa oman mökin kokonaan itse, on siihen liittyen syytä muistaa ainakin muutamia tärkeimpiä asioita. Ensinnäkin työmäärä on pienemmässäkin mökissä todella valtava, jolloin projektiin tulee käyttää myös omaa aikaa todella paljon, jotta mökki joskus valmistuisi. Toiseksi, tämä on mahdollista vain harvoissa tapauksissa, sillä, jotta mökin ylipäätään pystyisi rakentamaan kokonaan itse, tulee oma osaaminen ja tietämys rakennusalalta olla todella laaja ja monipuolinen. Myös kokemus alalta on välttämätöntä, jotta projektista pystyisi jotenkuten selviytymään. Sen vuoksi, mikäli haluaa täysin uuden mökin ja sen haluaa saada valmiiksi tietyssä aikataulussa, kannattaa ennemmin valita ainakin jollain tasolla valmis paketti. Uusia mökkejä voi ostaa jopa täysin muuttovalmiina tai sitten pakettitoimituksena, jossa tietyt osat mökistä saa valmiina. Esimerkiksi Salvos tarjoaa erilaisia muuttovalmiita mökkejä sekä mökkipaketteja. Salvoksen mökkimallisto on laaja ja valmiiksi ideoituja pohjia ja malleja on paljon, jolloin joukosta on helppo löytää myös oma suosikki. Salvos voi myös toteuttaa asiakkaan oman unelmamökin suunnittelun, eli heidän tarjoamansa mökkiratkaisut ovat muokattavissa asiakkaan omien toiveiden ja tarpeiden mukaisiksi. Asiakas voikin halutessaan muuttaa esimerkiksi mökin kokoa, pintamateriaaleja, värejä, varustelua sekä ikkunoiden ja ovien paikkoja. Näin mökkipakettiinkin pystyy lisäämään omaa persoonallisuutta mukaan ja mökistä on mahdollista saada enemmän oman näköinen.

Mitä mökin rakentamisessa tulisi ottaa huomioon?

Kaikkien rakennusten rakentamiseen liittyy aina tiettyjä lakisääteisiä asioita, jotka tulee ottaa huomioon jo ennen itse rakentamisen aloittamista. Mökin rakentaminen alkaakin usein rakennusvalvonnan edellyttämällä aloituskokouksella ja sijaintikatselmuksella eli rakennuspaikan merkitsemisellä. Tämän jälkeen tehdään tonttitie ja sen vierelle tai alle mahdollisesti tulevat kaapeli- ja johtokaivannot. Näiden lisäksi mökin rakentamisen alkuvaiheen tehtäviin kuuluvat maanrakennustyöt, viemäri- ja vesijohtoputkitusten ja suojaputkien asentaminen sekä perustukset. Mikäli oma asiantuntemus näihin liittyen ei ole riittävän hyvällä tasolla, kannattaa projekti suosiolla siirtää jonkun toisen hoidettavaksi. Ainakin sähkö- ja lvi-suunnitelmat ja niihin liittyvät työt kannattaa tilata alan ammattilaiselta. Itselle voi jättää tehtäväksi esimerkiksi wc- ja keittiötilojen pienet taustalaatoitukset ja lattian asennuksen. Sisätyöt pitävät sisällään paljon sellaisia työvaiheita, jotka voi hyvin tehdä itsekin, vaikka ei olisikaan alan ammattilainen. Mökin rakentaminen vaatii myös paljon kaikenlaista suunnittelutyötä ja ammattilaisen apu voi olla monessakin kohtaa tarpeen.

Mitkä urakat kannattaa kilpailuttaa?

Muuttovalmiin mökin ostaminen voi aiheuttaa haasteita ja rajoittaa esimerkiksi mökin suunnittelua omien toiveiden mukaiseksi. Toisaalta myös muuttovalmiiden mökkipakettien kilpailuttaminen on hankalaa, sillä vastaavanlaista pakettia ei todennäköisesti muilla ole tarjolla. Jos kuitenkin itselle mieluinen paketti löytyy, on se mökistä haaveilevalle huomattavasti helpompi ratkaisu, kuin rakennusprojektin toteuttaminen alusta loppuun itse. Silti, vaikka mökin haluaisikin rakentaa mahdollisimman pitkälle itse, on osa etenkin haastavammista rakennustöistä hyvä ostaa ulkopuoliselta taholta. Erityisesti kannattaa kilpailuttaa ainakin maanrakennusurakka, perustusten teko, sähkö- ja lvi-asennukset, tulisijat ja muuraustyöt sekä ikkuna- ja ovitoimitukset asennuksineen. Lisäksi myös rungon pystytys ja muut kirvesmiestyöt sekä lämmöneristys on hyvä kilpailuttaa. Toisaalta myös kiintokalusteiden asennuksesta sekä vesikatteen asennuksesta voi olla hyvä kysyä useampaa tarjousta eri tahoilta. Mökin rakentamista suunnitellessa saattaa helposti tulla sellainen olo, ettei niin työlääseen projektiin kannata edes ryhtyä, mutta ammattilaisten apua hyödyntämällä lopputulos on varmasti kaiken sen vaivan arvoinen ja mökillä tulee varmasti vietettyä pitkiäkin aikoja yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter