Edullisimmat lainat Suomessa

Rahaa

Edullisimmat lainat Suomessa ovat lähes poikkeuksetta pankkilainoja. Asuntolainoissa on ollut jo pitkään hyvin matalat korot, ja se on rohkaissut monia suomalaisia toteuttamaan unelmansa omasta asunnosta – tai sijoitusasunnosta. Ensiasunnon ostajalle riittää, että hänellä on omaa rahaa 5 % asunnon hinnasta, joten omaan asuntoon pääsee kiinni aika pienellä summalla.

Toinen matalakorkoinen, eli edullinen laina on opintolaina. Moni rahoittaa opintonsa opintolainalla, sillä opintotuki ei ole suuren suuri. Tuet eivät yleensä riitä kattamaan edes opiskelijan vuokraa, ruokakuluista ja bussilipuista puhumattakaan. Suomi tarvitsee lisää osaajia, siksi opiskelijoita kannustetaan keskittymään opintoihinsa edullisen opintolainan avulla. 

Pankista voi saada myös vakuudellista luottoa, esimerkiksi silloin, jos vanha keittiö on alkanut kyllästyttää, ja remonttilaina olisi tarpeen. Jos lainalla ei ole tulenpalava kiire, kannattaa täyttää lainahakemus ja jäädä odottelemaan pankin yhteydenottoa. Vakuudellinen laina on pankille pieni riski, ja tämä näkyy matalana korkona. Vakuudeksi käy velaton (tai lähes velaton) asunto, kesämökki tai esimerkiksi omien vanhempien myöntämä henkilötakaus.

Jos vakuuksia ei ole tai lainan saamisella on kiire (eli katto vuotaa jo, tai auto pitäisi lunastaa korjaamolta vielä saman päivän aikana), voi lainaa etsiä netistä. Löydä halvin laina täältä, ja saa rahat tilille nopeimmillaan jo alle tunnissa!

Näin löydät edullisimman lainan

Kun avaat nettiselaimen ja alat etsiä vakuudettomia luottoja tarjoavia rahoituslaitoksia, huomaat, että vaihtoehtoja on kymmenittäin. Jokainen rahoitusyhtiö lupaa tarjota edullisinta lainaa joustavimmilla ehdoilla. Juuri mikään rahoituslaitos ei kuitenkaan kerro suoraan sitä, mikä on lainan korko. Lainan korko luvataan laskettavan asiakaskohtaisesti, ja se voi olla mitä vain esimerkiksi neljän ja kahdenkymmenen prosentin välillä. Aika iso haitari, vai mitä. Sillä on todellakin merkitystä, onko lainan korko 4 vai 20 prosenttia, sillä neljän prosentin korot 5000 euron lainalle tarkoittaisivat sitä, että maksaisit korkoja kahden vuoden aikana noin 205 euron edestä. Jos taas korko olisi 20 prosenttia, menisi korkoihin kahdessa vuodessa noin 1013 euroa. Valitsemalla edullisemman lainan, säästät 808 euroa. 

Lainatarjouksen pyytäminen kaikilta netissä mainostavilta rahoituslaitoksilta olisi mielettömän iso homma. Hakemusten näpyttelemiseen menisi rutosti aikaa, ja jos laina tarvitsisi saada jo saman päivän aikana, saattaisi aika loppua kesken.

Onneksi moni muu jakaa saman huolen, ja tämä asia on otettu huomioon. Siksi nettiin on perustettu useampiakin lainojen vertailu- ja kilpailutussivustoja. Riittää, että täytät yhden lainahakemuksen tällaiselle lainojen vertailusivustolla. Noin 15 minuutin päästät voit alkaa odotella sitä, että lainalaitokset ottavat yhteyttä sinuun. Saat lainatarjouksia sähköpostiisi, ja rahoituslaitoksen asiakaspalvelija saattaa soittaa perään kysyäkseen, tarvitsetko apua tai jäikö sinulle jotain kysyttävää.

Lainan todellinen vuosikorko paljastaa sen, kuinka edullinen laina tosiasiassa on

Vertaile saamiasi lainatarjouksia rauhassa, ja etsi niistä se pieni teksti, mistä selviää lainan todellinen vuosikorko. Lainan todellinen vuosikorko kattaa kaikki vakuudettoman lainan kulut, joita ovat lainan nimelliskoron lisäksi lainan järjestelypalkkiot ja nostopalkkiot sekä kuukausittain veloitettavat tilinhoitopalkkiot, laskutuskulut ja muut kuukausiveloitukset. Lainasta saattaa aiheutua tällaisia lainanhoitokuluja jopa lähes 100 euroa kuussa. Jos joku valittaa sitä, että hän on maksanut lainaa pois jo useiden vuosien ajan, mutta laina ei vain tunnu pienenevän, on kyse yleensä juuri isoista lainanhoitokuluista. Tuskin kukaan ottaa – ainakaan tieten tahtoen – lainan, minkä korko on 50, 100 tai 150 prosenttia. Lainaa mainostetaan matalalla korolla, mutta rahoituslaitos ottaa omansa takaisin hurjina kuukausimaksuina. Kuukausimaksut ovat voineet nostaa ”matalakorkoisen” lainan todellisen vuosikoron jopa 250 prosenttiin. Katso siis tarkasti se, mikä on lainan todellinen vuosikorko.

Lainojen kilpailutussivuston kautta saat kymmenkunta erilaista lainatarjousta jo parissa tunnissa. Valitse se, missä on matalin todellinen vuosikorko. Jos tiedät voivasi tehdä lainaan ylimääräisiä lyhennyksiä esimerkiksi tekemällä ylitöitä, tarkasta, veloitetaanko ylimääräisten lyhennysten tekemisestä. Jos maksat lainaa pois etuajassa, säästät koroissa ja kuluissa entisestään.

Jos tarvitsit lainaa asuntosi korjaamiseen, kannattaa muistaa, että asunnon perusparannuslainan korot ovat verovähennyskelpoisia samaan tapaan kuin asuntolainan korot. Kattoremonttia varten otetusta lainasta saattaa syntyä satojen eurojen korot vuodessa, vaikka kyseessä olisi edullisin löydetty laina. Ilmoita korot verottajalle esitäytetyllä veroilmoituksella, niin säästät rahaa.

Jää tämä artikkeli

Facebook
Twitter